Quant val una vida?

| 5 Comments
Imaginem que el lector ha estat escollit regidor de l'Ajuntament. L'enginyer de la vila li presenta aquesta proposta: la ciutat pot esmerçar deu mil euros en la construcció i funcionament d'un semàfor. [...] El semàfor reduiria el risc d'accidents mortals de trànsit de l'1,6 a l'1,1 per 100. Hauria l'Ajuntament de gastar els diners en el nou semàfor? [...]

Al començament, potser tingui la temptació de creure que una vida humana no té preu. Això suggereix que la vida humana té un valor monetari infinit. [...] Nogensmenys, no hi ha semàfors a cada cantonada i de vegades optem per comprar cotxes sense airbags ni frens ABS. Tant en les decisions públiques com en les privades, de vegades estem disposats a arriscar la nostra vida per estalviar alguns diners. [...]

Comparant els salaris de les ocupacions més arriscades amb els de les menys arriscades, tenint en compte l'educació, l'experiència i altres determinants, els economistes poden fer-se una idea del valor que condedeixen els individus a la seva pròpia vida. Els estudis basats en aquest mètode arriben a la conclusió de que el valor d'una vida humana és d'uns 10 milions d'euros.

[...] El semàfor redueix el risc de mort en 0,5%. Per tant, el benefici esperat del semàfor és 0,005 x 10 milions d'euros, o sigui, 50.000 euros. Aquesta estimació del benefici és molt superior al cost de deu mil euros, per la qual cosa s'hauria d'aprovar el projecte.

Principios de Economía, Gregory Mankiw.

El millor del cas és que dedueixen el valor de la vida a partir de les decisions de les pròpies persones. Jo suposo que algú que treballa a la construcció no s'hi juga la vida per gust, sinó que ho fa perquè li calen els diners. De la mateixa manera, un no es compra un cotxe petit pel poc valor que li atorga a la vida, sinó perquè la renda familiar no dóna per a més. Un magnat dels negocis de ben segur que, segons aquests criteris, valora més la seva vida que un pobre caixer de supermercat com jo. No crec que mai acabi d'entendre aquest llibre d'economia.

5 Comments

Molt bo.

En relació al preu, no crec que una vida humana tingui preu.

Molt liberal això de posar preus a les vides... fem rànquings???

Així i tot, el llibre d'en Mankiw està bé. El vaig estudiar en la carrera que deixo, i segur que el necessitaré per a Cs. Polítiques.

Estava pensant en llegir aquest llibre
http://www.fnac.es/dsp/?servlet=extended.HomeExtendedServlet&Code1=731390637&Code2=120&prodID=339847

L'altre dia el van recomanar en l'Avui i sembla pràctic.
De totes maneres, jo mai posaria preu a una vida, humana o animal.

Sí, el llibre per entendre l'economia està bé, però és que trobo que els economistes tenen una forma de pensar molt diferent de la meva. Potser té molta raó el Mankiw, és professor a Harvard, però òstia, hi ha moltes coses del seu pensament massa lliberal que no puc pas compartir.

I’m not sure where you're getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this info for my mission. wholesale jewelry fashion

Leave a comment

About this Entry

This page contains a single entry by JS published on 24 août 2004 11h27.

Hoc! was the previous entry in this blog.

Noresmenys is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.

mensuelles Archives

Pages

Powered by Movable Type 4.23-en