Els Tres Tombs 2005

| No Comments

Avui, al poble, Festa dels Tres Tombs.

bandererCom vaig dir ara fa ben bé un any, la festa dels Tres Tombs es divideix en tres actes diferents: el primer, el mateix dia de Sant Antoni, quan es beneeixen les bèsties; el segon, també aquell dia, consisteix en un sopar de germanor. El tercer és la cavalcada. A Esplugues avui els carros han fet els tres tombs pels carrers.

Dissabte, a les sis, al Casal Cultural Robert Brillas, es va llegir el pregó i tota la pesca. Des de fa tres anys es dedica la festa a un carrer; enguany tocava a la Plaça Santa Magdalena, antiga Plaça de la Llibertat o de la República durant la II República. Na Roser Vilardell, de l'Arxiu d'Esplugues, es va estendre entre dos i tres quarts d'hora en la seva apassionada explicació de l'evolució històrica de la plaça. Molt emocionada, desvetllava secrets amagats trobats a antigues actes municipals i diaris de fa vuitanta anys. Ja per acabar va llegir un fragment d'un text escrit per son pare, present a la sala, qui havia viscut a la plaça. Tot seguit, en Paco, de l'Arxiu (i de la Colla...), va passar un interesantíssim audiovisual de fotos per il·lustrar el que havia estat narrant na Roser. I tot seguit vaig marxar cap al Pou d'en Fèlix per assistir a l'acte contra el Caufec, del qual ja en vaig parlar prou ahir.

Avui ha estat la consumpció pròpiament dita dels Tres Tombs. Cap a tres quarts de dotze he arribat a la Mallola, on hi eren tots concentrats. M'hi he tornat a trobat el batlle, com sempre, i m'ha tornat a saludar. Els de la Plataforma contra el Caufec repartien revistes, i hi havia força gent per allà. mossen.jpgHi havia tingut lloc un esmorzar popular, les taules testimoniaven la voracitat pantagruèlica de la gent. I els carruatges s'han posat en moviment.

Han passat per les Moreres, on a la cantonada del Convent de Montsió un paio abillat de singular manera (un mossèn...) beneïa els animals llençant-los aiga. La comitiva ha baixat el carrer de l'Església fins a Laureà Miró i ha circulat per davant l'Ajuntament i la Plaça Santa Magdalena. Han tombat Carretera de Cornellà avall, passant davant Pons i Termes fins a Isidre Martí i han girat a l'esquerra per Lluís Millet, on començava el circuit dels Tres Tombs. Després han tornat al lloc de partença, però jo ja no hi era.

M'ha agradat en general; la pudor de merda és... bestial –pregones pensades–. Força gent guaitava el seu pas: però no us enganyéssiu pas, molts d'ells només són consumidors passius, i vénen a veure'ls passar sense sapiguer ni què són els Tres Tombs. El seu grau de compromís amb la cultura, les tradicions o el poble és nul. Altres conclusions: de fet, és el primer cop que vaig a aquesta festa, l'any passat me la vaig haver de perdre. I per acabar: molt bufó el ruc català.

ruquet

Leave a comment

About this Entry

This page contains a single entry by JS published on 13 mars 2005 19h26.

Patxanga futbolera was the previous entry in this blog.

Acció Pública Col·lectiva Descentralitzada is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.

mensuelles Archives

Pages

Powered by Movable Type 4.23-en