XX Diada de Cornellà, 2010

| 2 Comments

Aquest cap de setmana són els Karts de Sant Just i, malgrat que havia dit que hi aniria a ajudar, no ho he fet perquè estic sempre molt cansat. Ahir a la tarda em recuperava d'una borratxera horrible del dia abans... i alabat sia déu. Aquest matí, per dues o tres hores, m'he estimat més connectar-me a internet, respondre un e-mail, jugar a la butifarra...

I poc abans de les dotze els núvols s'esquinçaven i deixaven veure el sol, sota el domini del qual àdhuc feia calor, mes a l'ombra refrescava tost. Els companys de Cornellà actuaven a la seva plaça i pretenien fer la mateixa actuació que al Prat, on havien recuperat el cinc de set i havien estrenat el tres amb agulla, a més de fer el primer quatre amb agulla de l'any. Per avui es disposaven a fer el mateix.

Ahir havien fet la Megapinya, la pretesa pinya més grossa de la història del Llobregat Jussà. No hi vaig anar, tot i que podria haver-ho fet, i tampoc no he preguntat com va anar ni què van fer, i per internet (haurien de saber com és d'important internet per a la difusió castellera) no ho he trobat. En tot cas, m'aventuro a suposar que potser van obtenir alguna camisa més, però no gaire cosa més, i és probable que algú dels qui hi eren avui provingués d'aquesta iniciativa, però qui sap.

El cas és que a plaça no eren molt pocs però tampoc no eren prou com per lligar castells de set i mig sense problemes. Em perdonarà algú de Cornellà si cau per aquest malaurat bloch, però els cops que els he vist aquesta temporada sempre m'han ofert la mateixa sensació: uns troncs molt ferms però massa poca pinya com per arrelar pregonament. Jo veig uns castells normalment molt forts que es defensen sempre molt bé, però massa poca pinya pròpia.

DSC05440

Avui començaven amb el tres de set amb agulla, el tercer de l'any i el tercer de la seva història. Jo n'havia vist el segon, i aquest en esguard d'aquell ha pujat molt més ferm, amb molt bones mides, al segon peu; potser la buida s'ha obert una mica, però és una cosa que sempre passa. Val a dir que gaudeixen d'un pilar de cinc marmori i infrangible que fa un goig esclatant.

En segona ronda provaven el cinc de set, el castell més difícil del seu repertori actual, que feia un parell d'anys que no aconseguien, fins al Prat d'enguany. Aquest cinc pujava força bé, com és costum en els castells de Cornellà, però aleshores la canalla ha dubtat molt, massa, i el tres ha començat a perdre mides per tot arreu, fins al punt que la rengla estava completament torta i ha estat al caire de caure. En tot cas, l'han pogut desmuntar i així hem vist passar el cinc, just quan el cel tornava a tapar-se, el vent a bufar fred, els arbres a perdre les fulles, l'ambient es glaçava.

Però no s'han arronsat, ni molt menys, i en repetició, amb una certa meravella per part meva, han dut el quatre de set amb agulla. Jo pensava: això és que no descarten el cinc per després, tot i que un dels de Cornellà m'havia informat que era improbable. Bé, en tot cas el quatre amb agulla ha sigut oli en un llum, potser millor i tot que el tres, tot i que a les meves notes tinc apuntat que un dels rengles s'obria un pèl per dalt.

Han acabat amb el quatre de set, un castell que han fet amb la punta de la polla i que ha tornat a fer palès que Cornellà podria estar fent coses molt més grans si tingués només una mica més de gent, i que tranquil·lament, amb aquesta mica més de gent, estarien al nostre nivell i fins i tot millor, perquè ells tenen una experiència que a nosaltres encara ens manca. Com a comiat, un vano de cinc esplèndid.

DSC05443Ara parlaré molt breument de les altres colles. Els Xics de Granollers, amb qui vam actuar a Sant Just fa no res, venien, ja, amb la intenció de fer el primer quatre de vuit, però massa poca gent a assaig de divendres (i avui a plaça) els n'ha defès, i han optat per 4de7a, 4de7 i 3de7a, tots executats a nivells que voregen la perfecció. A segona ronda havien provat, com els de Cornellà, just després d'ells, el 5de7, però, segons m'han contat, la canalla s'ha sublevat i, quan ja estava pràcticament muntat, l'han hagut de desmuntar perquè l'acotxadora de la torre s'ha negat a passar de dosos. El 3de7a, a més a més, era el segon de l'any, després del primer, que van estrenar a casa nostra (bé, a Sant Just). I el pilar de cinc amb què han acabat, segons m'han dit, ha sigut el primer de l'any. És curiós com una colla amb uns troncs tan esplendents estigui a aquestes alçades estrenant estructures d'aquesta mena, i alhora s'estiguin plantejant el carro gros. És paradoxal, vaja.

El Castellers del Poble Sec exhibien el seu bon estat de forma amb un tres de set clavat i un tres de set amb agulla posterior molt i molt defensat però bé al capdavall, i és que qui havia de dir dels del Poble Sec que en quatre dies estarien fent castells de set i mig quan fa tan poc passaven penes i treballs per fer un quatre de set. Han acabat amb la torre de sis i amb un pilar de cinc, que ha quedat en carregat, només, amb una llenya molt lletja.

Doncs això ha estat tot. Ara tornem a mirar-nos el melic: la nostra colla, la meva feina, les classes, la meva trista vida.

Fotos.

2 Comments

Benvolgut veí

Com de costum una crònica força acertada però avui m'agradaria posar-te un "però". Tens tota la raó en que arrosseguem poca gent, ergo si fossim més no estariem patint per fer castells de set i mig a moltes més actuacions. Efectivament el principal problema de Cornellà és, com a tantes colles, la manca de gent, sobretot a assaig. Però ahir érem tres cordonets bons al Cinc de Set, i per tant algun més als altres castells. A mi, que tantes vegades he fet de segones mans o laterals a Cincs de Set d'altres colles -algunes que fan castells de vuit, fins i tot- , em dol -sense massa mal, eh?- que pensis que hi havia "massa poca pinya". Precisament nosaltres que renunciem tant sovint a fer castells superiors per no "abusar" de la confiança de les altres colles, cosa que sovint no ens passsa a l'inrevés.

I ja està, sols això, sols aquest matís.

Pel que fa a la Mega-pinya era una iniciativa una mica a la desesperada, si vols, per arreplegar gent a la colla i fer-nos "bombo", per dir-ho d'alguna manera, amb un acte de titol "rimbombant" -ja ho sé, aquesta paraula no existeix en català...- I va ser una gran experiència, per dir-te que hi havia més del doble de gent a plaça dissabte que diumenge. Vam fer, actuant en solitari, el tres de set, entre altres castells, i la pinya era més gran que qualsevol de les que vas veure ahir. Si va portar gent a la colla? Ahir van venir un parell -molts? pocs?- Almenys vam ser capaços de mobilitzar molta gent i entitats de la ciutat i ens dóna un punt de partida per accions similars per l'any vinent. Una bona experiència.

Apa, i ara descansem, que ens ho hem guanyat. I vosaltres molta sort per les diades que us queden. L'any vinent donarem més guerra... o això espero ;-)

Salva Montell

Eps, ja, potser sí, segur que vistes de fora les nostres pinyes també semblen petites; era només la meva sensació, sembla que errada, doncs ho sento.

Vinga, felicitats per la temporada, i per la vinent a donar més guerra xD

Salut

Leave a comment

About this Entry

This page contains a single entry by JS published on 7 novembre 2010 19h13.

Quimi Portet a Esplugues was the previous entry in this blog.

Actuacions a Granollers i Barcelona is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.

mensuelles Archives

Pages

Powered by Movable Type 4.23-en