Banyuls i La Maquinista

| No Comments

Aquest cap de setmana ha estat curull d'activitat castellera.

Jo, de les actuacions pagades que no tenen res a veure amb una diada normal, ni amb l'esprit casteller, i que només es fan per mirar de millorar la salut del pobre compte corrent, en dic «prostitucions castelleres». És vendre's per calés, que són imprescindibles, però no deixa de ser això.

La meva primera actuació d'aquestes característiques va ser la de Caves Codorniu, però la providència va volguer que les indicacions per arribar-hi estiguessin mal escrites, i que s'avancés mitja hora el castell. Així, no em vaig prostituir.

La segona actuació similar va ser la d'ahir. Els del centre comercial de La Maquinista ens van contractar per fer castells durant una hora i mitja, fins les deu del vespre. Va ser com un assaig remunerat, amb la majoria de castells nets i amb uns grallers espontanis (que vem poguer arreplegar d'allà) que no sabien el toc de castells però feien una musiqueta especial. De fet, allò era en motiu de «les festes majors de La Maquinista», que ja té deu anys, i es podia considerar com una mostra de «cultura catalana». Tanmateix, és palès que:

1. L'excusa de la cultura catalana sempre hi és present. Per les caves segur que també l'era (actuàvem a un sopar).
2. Això de la festa major no s'aguanta per enlloc, com tothom sap que és només propaganda pel consumisme.

I lligat a això, sorprenent com la gent un dissabte al vespre va en massa a comprar al mall. La gent és tonta, i ens prostituïm per ells. Visca!


BANYULS

banyulsBanyuls [a la foto, premeu-hi per veure-la més grossa] és un poble nord-català del Rosselló, a pocs quilòmetres de la frontera que separa dos Estats i divideix una nació. Es pot dir que hem canviat de país, però no de nació. L'única diferència és que, per comptes de sentir castellà pel carrer, sents francès, i que la senyera està al costat d'una bandera republicana. Banyuls és un petit poblet costaner, netament turístic, molt agradable. La seva gent també és força agradable, i dóna el cas de què molts entenen el català, i també molts el parlen (o ha estat casualitat i he tingut sort...).

Després d'unes tres hores de viatge hi hem arribat, i ens hem acoblat al cercavila encapçalat pels trabucaires i completat pels Xerrics d'Olot, bastoners i geganters. Enfaixats, hem fet un pilar de quatre i un altre de caminat junt amb els Xerrics. Els guiris i els francesos ens guaitaven embadalits, com si no haguessin vist mai catalans pel carrer –que són folls aquests romans, que deien els gals–...

Hem dinat (amanida, paella i préssec), hem folgat una mica (per la platja de pedres) i ens hem aplegat a una plaça cap a les tres. Hem fet el pilar de quatre, la torre, el quatre i el tres de sis, i els Xerrics una cosa semblant (però la seva torre se'ls hi ha quedat en intent desmuntat perquè l'enxaneta s'ha fet enrera en una construcció molt ben plantada). Afegir-hi que he pujat de terç al quatre, i que érem tots plegats molt pocs, però entre els trapis entre colles (jo et deixo un lateral, tu un primeres) i l'ajut del públic que s'ha posat a la pinya, hem pogut nar fent.

En acabat, hi ha hagut ball de gegants (d'Olot, si no m'erro), que han enllestit la seva actuació amb la cantarella de «no volem ser una regió d'Espanya (potser s'hi esqueia més "de França"), no volem ser països ocupats; volem volem volem, volem la independència, volem volem volem Països Catalans». Ha estat el moment més indepe de les «Festes Catalanes» de Banyuls. L'speaker, que diria que era també d'Olot, però no hi posaria la mà al foc, anava deixant entreveure la noció de nació catalana i Països Catalans, però sobretot en català. Quan xerrava en francès se li escarransia el discurs.

I bé, per acabar, l'esbart d'Olot ha dançat durant un hora d'allò més bé, entusiasmant el públic i arrencant aplaudiments. Quan ja eren a punt de finalitzar, l'Eulàlia m'ha tret la son de les orelles i hem enfilat el camí de l'autocar. Els altres membres de la colla eren majoritàriament a la platja o al bar, i han trigat una mica més en ser-hi. I au, a un quart de set, cap a Esplugues.

Banyuls. Festes Catalanes
Esplugues: Pd4, 2d6, 4d6, 3d6
Xerrics: Pd4, 3d6, id 2d6, 4d6

Leave a comment

About this Entry

This page contains a single entry by JS published on 10 juillet 2005 23h19.

3M12 was the previous entry in this blog.

L'església is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.

mensuelles Archives

Pages

Powered by Movable Type 4.23-en