Sant Fèlix

| 6 Comments

SFèlix Td9f CdVSeré uns dels primers a penjar la crònica de Sant Fèlix a internet, però és que hi ha coses que no es poden fer esperar: ha estat una diada històrica, acollonant.

Farem justícia i començarem parlant dels lagartus, els CdV, que havien estat fent bullir l'olla anunciant l'increïble tres de deu i la inèdita torre de nou desmanillada. Jo no me'ls creia massa, em pensava que se la fotrien amb la torre i que ja deixarien per un altre dia el tres de deu, però els vilafranquins pel que es veu volien que avui fos un Sant Fèlix especial. Han començat amb un quatre de nou amb agulla impecable, que no ha patit gairebé gens i s'ha descarregat molt bé.

A la segona ronda, però, han fet història, com si, comparant, el 4d9a fos bufar i fer ampolles. Després de desmuntar dos cops el peu de la torre, a la tercera finalment han pujat els quarts, amb gran silenci d'una Plaça de la Vila abarrotada. Els terços semblaven una mica oberts, però s'ha defensat molt bé. L'execució ha estat molt lenta, molt fineta, i realment la torre estava molt ben parada. Així que la canalla ha coronat la torre de nou sense manilles, els problemes amb el folre, que ja havien fet trontollar una mica l'estructura, s'han anat agreujant, fins que allò ha dit prou i s'ha esfondrat. Però collons, al moment de fer l'aleta la plaça ha esclatat a aplaudiments, els espectadors, els castellers, tots comentaven emocionats la gesta històrica: per primer cop s'ha carregat aquest esplèndid castell.

Els verds han cregut convenient mantenir la tercera ronda a l'alçada de la seva espectacular actuació, i així han pujat a la primera l'esperat tres de deu, després de recordar-nos durant tota la temporada que el tres de nou era molt lleuger en vistes a pujar-lo un pis més. Era el primer castell de deu que he vist en ma vida, a plaça, i l'estampa és impactant, quina bestiesa. Al final, quan ja els dosos eren a la pinya, el tronc ha fet figa i s'enfonsat. Es tracta del cinquè que fan els Castellers de Vilafranca, tots només carregats.

Ja per posar la cirereta a un Sant Fèlix inoblidable els locals han carregat el rei dels espadats, un pilar de vuit amb folre i manilles en què a en Fèlix Miret se'l sentia esbufegar d'un hora lluny, però que s'ha aixecat força maco, tot i que molt poc després de fer l'aleta ha caigut, mentre en Fèlix preguntava si s'havia coronat.

SFèlix 3d10c CdVAixí, els verds hi han posat l'èpica, l'espectacle, han aconseguit que aquesta diada passi als fasts de la història amb un castell inèdit i el primer tres de deu d'aquesta temporada, la millor actuació que cap colla ha fet mai. De tota manera, han sofert tres llenyes, però això és, més que un risc, gairebé una certesa, quan s'afronten reptes com aquests.

L'única colla que no ha fet llenya ha estat la Joves Xiquets de Valls, que anava segona en l'ordre d'actuació, rera la Vella de Valls. La Joves també tenia moltes ganes de fer grans coses, i així han començat tirant el cinc de nou, però hi ha hagut problemes de bellugueig i la canalla s'ha mostrat indecisa, i així, quan els dosos eren a punt de col·locar-se, l'han hagut de tirar avall. Jo hi era fent pinya, i ha donat la casualitat que he estat donant pit al «Negre», el cap de colla dels Minyons de Terrassa, una altra colla que m'agrada especialment.

I bé, s'ha descartat aquest castell i s'ha apostat per baixar-lo un pis, cosa que ha permès de descarregar-lo sense cap problema, i ja en van sis aquesta temporada, després d'aquella coneguda llenya de fa uns anys que els va divorciar de la catedral. En segona ronda, i després de desmuntar la soca dues vegades, han descarregat amb força solvència el tres de nou amb folre. Tot seguit, i deixant per més endavant l'anunciat quatre de nou sense folre, han completat la tripleta màgica sense cap entrebanc. Per acabar han descarregat un pilar de set que ha estat molt celebrat perquè des del noranta-nou que no el descarregaven, i jo enmig de la tempesta muixerrilla, perquè no sé qui em va ficar això dels castells al cap i ara m'hi foto fins i tot a les pinyes dels altres...

L'eterna rival, a l'altra punta de la plaça, que venia en un moment baix després de les caigudes de la Bisbal, ha fet la mateixa tripleta que la Joves, però el tres de nou amb què començaven només s'ha carregat. Van continuar amb el 4d8, l'infal·lible 5d8 i el pilar de set.

Per acabar, els Minyons no han tingut el dia i han hagut de marxar en ambulància. La torre de nou amb folre i manilles ha estat carregada, però enxaneta i acotxador s'han despenjat espectacularment i han caigut de cap damunt la pinya. Això no ha obstat per a què els dosos i el tronc davallessin bé, la qual cosa per a molts dóna com a castell descarregat l'intent; nogensmenys, per als Minyons, i també segons el meu criteri, allò ha estat només carregat. Han prosseguit descarregant bé el quatre de nou amb folre, però el tres de nou s'ha quedat en intent molt llunyà i el pilar de set també ha fet llenya, tot plegat, conseqüència en gran part de la primera torre. Au, aviam si hi ha més sort per la propera.

Doncs res, avui he viscut la màgia dels castells a la batejada com a plaça més castellera. No sé si serà aquesta o la del Blat la que es mereixi aquest calificatiu, però veritablement això d'avui ha estat històric.

[Les fotos, ací]

[Crònica de Sant Fèlix a Falques.com]

Diada de Sant Fèlix
Vilafranca: 4d9fa, 2d9f(c), 3d10fm(c), Pd8fm(c)
Joves de Valls: id5d9f, 5d8, 4d9f, 3d9f, Pd7f
Vella de Valls: 4d9f(c), 3d9f, 5d8, Pd7f
Minyons: 2d9fm(c), 4d9f, i3d9f, Pd7f(c), Pd5

6 Comments

ostres que amunt amunt que us enfileu!!! caram!!! :) quina paureta!!!

bona nitss!!!

Jo tb hi era! ha estat genial! L'unic que mhe perdut han estat els pilars perque he hagut de marxar cap a 3/4 de 4... pero ja no calia res mes. Impressionant!

Dues coses: El dos de nou (que no torre de nou) amb folre i manilles dels minyons està descarregat, ja que en cas contrari (quan es fa llenya) les gralles sempre deixen de tocar, i les pròpies gralles de Terrassa no han parat. D'altra banda, el tema de la plaça castellera, òbviament és Vilafranca per Sant Fèlix, perquè sempre porten les quatre millors colles del moment. En canvi, a Valls, no ens ha calgut mai a la història que vingui ningú de fora a fer castells com Déu mana, com si que ha passat en altres temps al Penedès. És ben sabut que a la plaça del Blat només hi planten castells els Xiquets de Valls (amb l'excepció de les últimes Decennals, però que no explicaré pq m'estic enrollant que deunidó). Massa amic de camises vermelles et veig jo a tu, no anem bé !!!

Ehm, Joan, si has sentit els propis minyons després de la torre d'ahir, sabràs que ells són els primers en no donar-la per descarregada, i sincerament, per mi, allò no ho és, per molt que sonin gralles i tots els periodistes ho diguin. Però això va a gustos i és inútil barallar-se. Tu creus que pot ser descarregat un castell quan la canalla ha sortit volant?

Per cert, que a casa meva, d'un dos en diem torre, no sé per quina raó em dius el contrari –una mica pelapunyetes, deu ser el purisme vallenc.

I bé, això de les places més castelleres, doncs què vols que et digui, que també va a gustos. Conec una mica la història d'aquesta plaça, els castells que s'hi han fet, la regularitat fins i tot quan diuen que a Valls no se'n feien... Això també deu anar a gustos.

Això de les decennals ja ho tinc sentit, sé més o menys com va (això de parlar cada dia amb un vallenc serveix d'alguna cosa).

eps mha fet gràcia trobarte al forum dels castellers de badalona ^_^ La vitat es que eren les 3-4 de la matinada i em vai trobar la teva crònica i em va semblar força completa :P Espero que no et molestes que l'enllaces.

Salut!

No, don't worry, que em va fer gràcia que m'enllacessis! Hahaha, d'aquí ben poc seré una referència castellística xD. És que sóc un geni xD.

Au, salut!

Leave a comment

About this Entry

This page contains a single entry by JS published on 30 août 2005 18h38.

Perdona'm was the previous entry in this blog.

Diada de Sant Andreu is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.

mensuelles Archives

Pages

Powered by Movable Type 4.23-en