Diada de Corpus de Cornellà, 2013

| No Comments

El cap de setmana de Corpus hi ha la Patum, que enguany hi he anat per primer cop, i també són festes de Cornellà, que hi acostumo a anar cada any. A la diada castellera de diumenge dels Castellers de Cornellà, normalment, per alguna raó, sempre hi puc anar perquè casualment mai no tenim actuació, nosaltres, o sigui que hi he passat molts cops els darrers anys. Va haver-hi una època que coincidien els Verds amb els Minyons, que hi van sempre, i de vegades s'especulava amb el primer castell de nou de l'any a Cornellà, cosa que depenia de l'estat de forma de les colles i del dia que caigués el Corpus, que com tothom sap és una festivitat mòbil d'aquelles que depèn de les llunes i de coses per l'estil.

O sigui que a les dotze i un minut m'hi plantava i esperava que comencés amb la puntualitat típica castellera d'anar almenys vint minuts tard. La plaça era força plena, feia força sol i caloreta, com un juny normal, després d'un maig molt fred i plujós. Feien els pilars d'entrada les tres colles --Cornellà, Minyons i Jove de Tarragona, totes tres de lila-malva-- i començava la història cap a dos quarts d'una.

Els primers eren els amfitrions. Portaven en agenda el 4de7a, després d'haver descartat el 5de7 perquè encara no estava a to. En primera ronda, però, feien un típic 3de7 cornellanenc: molt sòlid i robust, força pesat i una mica lent, amb la canalla que cada cop està més esparpillada.

DSC07953


En segona ronda duien el 4de7a, que es va rebregar força per dalt, però que malgrat tot, llevat d'algun moment, no va oferir gaires símptomes de llenya. I per acabar, duien el 4de7, amb canalla força nova, que es va embolicar dues vegades en dos intents desmuntats consecutius. El segon semblava molt més ferm, però la canalla no va voler passar per alguna raó i cap avall. El que no entenc és per què no van canviar la canalla
en el segon intent... Van acabar amb dos pilars de quatre, desconec per què no van fer el de cinc, però a Sant Feliu tampoc no el van fer, cosa que vaig atribuir al fet que la nostra llenya havia picat al segon del pilar, segons m'havien dit.

DSC07960

I res, s'havia especulat que els Minyons de Terrassa farien el 4de9f, però no tenien prou camises per fer-lo amb un cert marge, o si més no eren massa justos per muntar un folre amb una soca tota malva, malgrat que els colors de les camises es confonien força. De manera que van descartar-lo i van començar amb un 4de8 amb agulla, un castell que jo diria que no era una especialitat minyona i que es va muntar força remenat, amb el quatre un pèl desllorigat i bregat i un pilar que va brandar.



DSC07956


Amb el 4de8a al sac, portaven un castell inèdit, el 7de8, que és una baluerna no gaire maca que també es va aixecar molt remenada. La «truita de vuit», doncs, es va fer amb els ous remenats i amb les mides que s'estrafeien de mica en mica mentre baixava a gran velocitat.

DSC07970


Per acabar, van portar el 2de8f, un castell que el vaig veure força bé i que es va carregar dues vegades: l'enxaneta s'hi va col·locar, va baixar pel mateix cantó sense fer l'aleta; va tornar a pujar, va fer l'aleta i va baixar un altre cop pel mateix cantó. Això va fer que la torre també es remenés durant la segona carregada, però es va mantenir molt ferma. Amb tot, i malgrat que per a la immensa majoria de les colles allò era un castell descarregat, el Minyons el van considerar només carregat per això de no travessar completament la torre. Ja posats, el podrien donar com a intent desmuntat...

DSC07979


Van plegar amb un pilar de 6 molt fort que em va agradar molt.

DSC07981


I finalment la Jove de Tarragona, que és una colla que mai no he seguit gaire i que va fer una actuació força bona que apunta bé; i com que ja porto força estona escrivint, cito el Joaquim Albalate i a córrer:

Tampoc ha arribat amb el castell de 9 la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Els liles han obert amb el sisè 3 de 8 de l'any, de bona mida, i que podria pujar un pis al llarg d'aquest mes. Sí que han pogut estrenar, però, dos castells: en segona ronda, el 5 de 8, bellugadís i ràpid, però que han defensat bé, i a tercera un 7 de 8 que, tot i estirar-se en algun moment, han pogut defensar amb solvència. Jordi Crespo, de la tècnica dels tarragonins, s'ha declarat "molt content pel ritme que va agafant poc a poc la colla", i ha dit que seguiran treballant els castells de la gamma alta de vuit durant aquest mes, amb castells com el 4 de 8 amb el pilar, i "intentar arribar a finals de juny amb algun castell de 9".



DSC07966


Després de l'actuació vam anar xino-xano a dinar a un bar-restaurant de tapes, on vam beure vora d'una gerra de cervesa per cap, i vam anar després a la Jijonenca a fer més birres, i aleshores tocava La Pegatina a la plaça de Catalunya, i en algun d'aquells moments vaig desaparèixer perquè, finalment, la cervesa em va emboirar del tot la vista.

Fotos.

Leave a comment

About this Entry

This page contains a single entry by JS published on 3 juin 2013 18h02.

Sortida a Montserrat was the previous entry in this blog.

Festes de Can Vidalet, 2013 is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.

mensuelles Archives

Pages

Powered by Movable Type 4.23-en