Fermentació Alcohòlica

| No Comments
fermentacio

Regirant papers del Batxillerat m'he trobat amb els apunts de bioquímica. He anat de pet als de catabolisme, fins a trobar la fermentació alcohòlica. Breus conceptes, del que recordo: el catabolisme són tots els procesos pels quals es degraden molècules al nostre organisme, forma part del metabolisme i es contraposa a l'anabolisme, que és tot just el contrari. La fermentació és tot aquell procés catabòlic que es produeix en absència d'oxigen, de forma anaeròbica, si no m'erro, la qual cosa té d'altres consequències que ara no vénen al cas.

Bé, he cercat per Google informació sobre la fermentació alcohòlica, però només he trobat el procés diguem-ne "natural", que degrada glucosa i crea etanol i proporciona vi i cervesa. El procés invers, el que fan els nostres fetges, no he estat capaç de trobar-lo enlloc, així que aquest diagrama és el mateix que vaig apuntar de la pissarra ara fa uns quants anys (quatre, per ser exactes).

El problema de la degradació de l'etanol, segons els meus apunts, és que la molècula aquesta que es diu NADH més el protó d'hidrogen es produeix per glucòlisi, un procés molt profús i normal, universal a totes les espècies vivents. L'absència d'activitat glucolítica al fetge, que és on es duu a terme la fermentació, dificulta alhora el Cicle de Krebs pel qual es catatabolitzen àcids grassos, la qual cosa indueix l'aglomeració en aquest òrgan de lípids i glúcids, que l'inflamen i poden produir hepatitis lleus o perilloses. Una ingestió excessiva i continuada d'alcohol pot ocasionar una cirrosi hepàtica (destrucció de cèl·lules hepàtiques), que pot derivar en càncer.

Per això us aconsello, nens, que no beveu. I demà copiaré aquí un conte de Quim Monzó, d'El perquè de tot plegat, que de ben segur us agradarà molt...

[Si algú que hagi estudiat biologia, o biologia molecular, o bioquímica, em vol corregir, endavant, que jo tot això ho tinc molt oblidat i em puc haver equivocat a dojo]

Leave a comment

About this Entry

This page contains a single entry by JS published on 27 mars 2005 20h50.

Diumenge de Rams was the previous entry in this blog.

El Jurament Hipocràtic is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.

mensuelles Archives

Pages

Powered by Movable Type 4.23-en