Santa Úrsula 2005

| 11 Comments

La diada de Santa Úrsula (Sant Úrsula en endavant) va ser la primera que vaig seguir amb interès, per la tele, això sí, i també va ser la primera sobre la qual en vaig fer una crònica. Aleshores no entenia ben bé el significat d'un dos de vuit net carregat, esclar, però bé, la crònica tampoc no estava tan malament. És aquesta.

Sant Úrsula és per a molts la diada més important del calendari casteller: és quan les dues colles de Valls es baten a casa seva i posen tota la carn a la graella per vèncer el rival, arriscant al màxim i donant tot de si mateixes.

Ahir era Sant Úrsula a Valls i, per descomptat, hi vaig anar. La plaça era plena com un ou, però amb la meva samarreta de la Joves m'era molt més fàcil passar entre la gent. Faltava poc per a la una i la Vella havia d'obrir plaça. El dia estava tapadot i núvols gris plom amenaçaven rere les muntanyes. Potser hagués calgut fer-ne via, però la Vella ahir no tenia pressa.

Van muntar el peu del cinc de nou tres cops per enlairar una supercatedral que tremolava aquí i allà i per tot arreu. Coneixent-los, però, jo crec que si més no la podrien haver carregat, o fins i tot descarregat treballant-la fins el final. Però l'aixecador del tres es va encallar a nivell de sisens i per molt que ho va provar no va poder enfilar-s'hi. Després d'uns segons de lluita aferrissada tot se'n va anar avall.

No cal dir que al cantó de la Joves tot eren somriures i comentaris alegres. Estar allà enmig escoltant les converses d'aquests frikis és impagable. Mentre s'anava muntant la pinya del dos de vuit muixerrillo la Vella va preparar el quatre de nou amb folre, molt a poc a poc. Diria que no el van alçar a la primera, ara no ho sabria dir. Es va anar aixecant força bé, però un cop feta l'aleta allò es va anar fent molt tremoladís alhora que es dibuixava el somriure a les cares dels de la Joves. I va petar, esclar: un dos que tenia pressa per baixar va acabar catalitzant un desastre que, al meu parer, era qüestió de temps, malgrat que, repeteixo, coneixent la Vella, és possible que l'haguessin defensat fins descarrega'l. Però ahir no era el seu dia.

Així, amb un quatre rosat carregat, la Joves va tirar el dos de vuit net amb molta il·lusió. Vem tancar la pinya, la vem desmuntar, i la vem tornar a tancar. Amb rapidesa i tècnica de precisió es va anar bastint l'estructura dels dos pilans, com ells diuen, i es va col·locar l'acotxador. La torre començava a oferir símptomes de què allò trigaria poc en estimbar-se, i el tret de gràcia el va disparar l'enxaneta, que es va escagarrinar a nivell de quarts. Va fer-se enrere i, quan ja era massa tard, va tornar a pujar. De res no va servir. L'objectiu principal de Sant Úrsula s'esmunyia, un castell que havia suposat la victòria l'any passat i que ja havien intentat a Reus un mes abans. Tot eren cares llargues i l'únic que els aconhortava eren els demèrits d'una Vella patètica en el pitjor moment de forma des de fa molt de temps.

La Colla Joves va tirar el cinc de vuit per assegurar i tornar a agafar confiança. En porten enguany dotze, després de quatre anys de sequera i de dificultats. Es tracta ara d'un valor segur quan fins fa poc era només el trist record d'una greu lesió. D'una altra banda, se sentia tota l'estona que es tornaria a provar el dos de vuit més endavant, la qual cosa il·lusionava una mica, sobretot perquè el cinc de nou vermell ja estava descartat.

La Vella, demostrant fins a quin punt fa pena aquesta temporada, va intentar un quatre de vuit amb el pilar al mig denigrant pel món casteller, obnubilada per l'obsessió de superar la catedral de la Joves (el quatre amb l'agulla val una mica més que el cinc de vuit). El resultat va ser un intent penós, decadent, vergonyant, on a més a més un membre del pom de dalt va sortir disparat cap a la paret *, una estampa esborronadora que va glaçar els cors dels assistents. De fet, la construcció havia pujat molt malament des de l'inici. Les dues llenyes anteriors passaven factura i van haver de fer mans i mànigues per trobar canalla que pogués (o que volgués) pujar. No ho van aconseguir: la petitíssima enxaneta va haver de ser ajudada a tots els pisos fins que a dosos el castell va dir prou. Aquell castell de cartes es va ensorrar com d'una bufada, l'enxaneta va volar cap a la paret de l'Ajuntament i la plaça va proferir un esgarip de commoció.

Després d'això la Vella va haver de muntar ràpidament alguna cosa amb el que li quedava, i finalment va tenir preparat un peu de dos de vuit amb folre, que anaven a desmuntar. Tanmateix, després de l'esbroncada general de la plaça, i en especial de la Joves, que n'estava farta d'aguantar els seus peus desmuntats, el van tirar amunt. La torre va pujar una mica desmanegada però encara la van poder descarregar. Els rosats eren com una bèstia ferida però encara tenien orgull propi.

Portàvem ja dues hores a plaça i de tant esperar va començar a plovisquejar. La Joves va armar en temps rècord un quatre de nou amb folre que va elevar desquadrat però sense masses problemes a la primera. Un cop completat, van haver-hi paraules encreuades entre muixerrillus i vellacus. Alguna empenta i molts exabruptes, i la policia al mig. Finalment, però, un xàfec generós va acabar d'apaivagar els ànims. La diada va ser suspesa veient que no remetia.

En definitiva, la pitjor Vella dels darrers anys i una Joves que ara mateix, sense estar al seu millor moment, sí que està en el millor estat de forma dels darrers cinc anys. Es va tornar a mostrar a anys llum d'una Colla Vella que ahir s'arrossegava i que fotia pena, i que finalment es va guanyar l'esbroncada general. Encara sort de la pluja, perquè haguessin pogut sortir-ne ben humiliats. És el segon any consecutiu que guanya la Joves, i per molts anys.

Diada de Sant Úrsula 2005
Joves: i2d8, 5d8, 4d9f
Vella: i5d9f, 4d9f(c), i4d8a, 2d8f
Suspesa per la pluja

[Aquí hi ha fotos, però com sempre me'n falten del dos de vuit net]

[* Segons el Menestral em comenta, pel que sembla no va ser un membre del pom de dalt, i encara menys l'enxaneta, qui va sortir disparat. D'acord amb la seva versió seria un quart que, malgrat la sensació a plaça, ni tan sols hauria tocat la paret, sinó que hauria anat directe a terra i s'hauria fet força mal. De tota manera, fos qui fos qui se la fotés, la caiguda va ser molt lletja i esperem que l'afectat es recuperi i que, sobretot, no es tirin més bogeries com aquella a plaça]

11 Comments

Si jo ja sé que en el fons ho fas per tocar els collons...

potser ha estat una mica visceral, però has de reconèixer que veu fer el passerell

au, ànims

3er. Hauríes de replantejar-te les teves simpaties cap a la gent de la Muixerra ( o colla Joves), fes-me cas : com la Vella no n'hi ha cap(la Vella és la Vella !!!!!), feia molts anys (i els que passaran) que la Joves no sortia de plaça amb una millor actuació que la Vella, i no només és això, cada colla representa el que representa, ja te n'adaonaràs. (Perdó pel prosselitisme).
4rt. Enhorabona a la colla Joves pel seu primer 2 de 8, la colla Vella ja fa anys que el va coronar per primera vegada (sabíeu que la ÚNICA colla que ha aconseguit TOTS els castells que s'han fet mai al món casteller és la Vella de Valls ?). De cara a l'any que vé els de la camisa vermella hauríen d'intentar ser una colla de 10, que ja va sent hora (la Vella ja fa més de quatre anys que ho és ...).
5è. Com diu l'himne de la Vella : "...gent del Camp, de sang vermella,/ amunt sempre Colla Vella / glòria als Xiquets de Valls.

jajajajaja aixx...joan de la vella....la vella és la vella i espero que com aquest any TOTS! i la vella fa uns anys va ser colla de deu, però ara per ara casi que no és ni de 9! nosaltres potser no ho serem de colla de deu, però portem 9 4d9 nets! així que millor que callis ;) i com diu l'himne de la vella gent del camp, de sang VERMELLA!!! veus, si en el fons sou vermells! tot i que si fos per mi la vostra sang us la deixaria rosa, és a dir, aigualida! SALUT! i VISCA LA COLLA JOVES!!!!!

P.D: Josep ja te vist en dos diades, en el mercadal i en la de Sta. Ursula, el pròxim dia que et vegi ja et saludaré ;) Vinga vagi bé! :)

Al que escriu de la Vella li recordo que fa dos anys que la colla Vella no surt guanyadora de cap actuació de la plaça del Blat. Per Sta Ursula et recordo que 1999, 2000, Joves, 2001 Vella per poc, 2002 Vella, 2003 no hi va haver, 2004 Joves, 2005 Joves. 4 a 2 els darres 7 anys.
Per cert Josep et vaig veure a plaça. Records Esplugues.

bé, pobre joan, això va escriure-ho fa un any en un comentari sobre la meva impressió de la meva primera sant úrsula, que vaig seguir des de radera la pantalla. No el martiritzeu massa, que suposo que ja en va tenir prou amb les tres llenyes de diumenge.

Au, gràcies, i salut. Ja ens veurem un dia per les places, però em temo que haurà de ser la propera temporada, a menys que ens trobem casualment un altre dia.

Bé, sembla que quan plou surten els bolets. De fet és normal: els milhomes treuen pit sempre que en tenen una mínima -he dit mínima, ocasió. De fet heu tardat un any en contestar un comentari.
Anem a pams. Trobo discutible que faci dos anys que la Vella no surt vencedora de la plaça del Blat. Em remeto als últims Sant Joan. Tot i així reconec que la Vella no està en el seu millor moment (podeu considerar això com una embeinada en tota regla), ara bé, nosaltres venim de molt amunt, i perdoneu-me l'acudit. D'altra banda, si que recordo, que farà 14 anys que l'altra colla de Valls (utilitzant el vocabulari de la web de la Muixerra), no queda per davant de la Vella al Concurs de Tarragona. Per aquella època manaven el Felipe, el Pujol, el Núñez, el Samaranch,... i ara ja no en mana cap. Manava el Bush,... però era el pare. Ha plogut, no ?
En un altre ordre de coses, hem sembla de molt mal gust el que em fa callar: si entrem aquí és per opinar xiquet, hauries d'intentar suportar que alguns tinguem opinions contràries a les teves, és un sà exercici de civisme. Em recorda l'actitud d'alguns membres del tronc de la Muixerra. :)

Salut i Llibertat.

P.D: Podeu anar a la web "collajoves.com" És significatiu.

Continua amb les teves cròniques per molts anys i compartint pinya amb nosaltres durant més anys.
Pel Joan li diré que en el tronc dels seus castells també podem trobar actituts poc edificants i també d'altres com del seu cap de folres, per posar un exemple recent.

Sobre qui ha sortit victoriosa els últims 2 anys, podem mirar dades objectives, però en general la sensació ha estat que nosaltres hem sortit satisfets de la plaça i vosaltres no. Si m'equivoco, ja m'ho explicaràs.

A veure Joan de la vella...nosaltres potser (cosa que dubto, perquè només estem donant, com tu dius, la nostra opinió) treiem pit a la mínima ocasió, però vosaltres el treieu encara que no us surti res bé, perquè clar tot lo que vosaltres no feu es causa de la mala sort, perquè sou boníssims... Després dir que no es que hagi tardat un any en contestar-te, simplement que fa poc que conec aquesta web...sino ja et dic jo que t'hagués contestat abans ;) Tercer dirte que la joves els darrers anys inclós aquest no ha estat tampoc en el seu millor moment, i tot i així, per sta ursula no vam haver de fer gaire cosa per passar-vos, tot i que aquest any em tingut una millora molt bona que segurament l'any que ve es veura millor reflexada. I perdona si he estat "incivic", no sabia que estava parlant amb una "persona?" de l'altre colla de valls, els quals son molt ben educats, tant els de pinya, com els de tronc...I per acabar dir-te que perquè treus ara el passat? referint-me amb el concurs de fa 14 anys en aquí, i no d'aquesta temporada?...que no tens pas alegries castelleres desde llavors? això ja és una altre cosa, però no es el meu problema. El meu últim orgasme casteller, en canvi, va ser veure com uns lleons a la plaça del blat és ficaven nerviosos i treien les urpes quan "una colla inferior a la seva" descarregava un 4d9f, i d'això no fa gaire temps. No res, una salutació al pobre Josep que deu estar per aquí flipant dels comentaris, però bé...jejeje SALUT!

VISCA LA COLLA JOVES!!!!!!!!!!!!!!!!!

P.D: La web de la vella no és que sigui molt dinàmica que diguem, però bé...si et fica la moral més alta, pensa que la vostra web és millor que la nostra (almenys de moment i perquè no en tenim). SALUTACIONS JOAN ;)

tranquil, ja n'estic acostumat, això és com una versió domèstica de les polèmiques...

au, salut

Hola de 9 Josep, només volia comentar que rellegint la teva crònica, crec que et confons quan dius que un membre del pom de dalt va anar a parar a la paret de l'ajuntament en el 4 amb el pilar, crec que va ser un quart, que va saltar del 4d9f i no va petar a la paret com podia semblar, sinó que va anar directament a terra i crec que s'ha trencat els talons(mal rotllo). No ho dic per criticar-te, és informació que dificilment podies tenir i te la dono.

Fins aviat, si no ens veiem a Vila-Rodona, estàs invitat a les festes de la colla al Decembre. Com més serem, més riurem!

Bé, he posat una nota al peu de l'article fent referència a la teva aportació. Gràcies. En Joan de la Vella, si fos tan amable, ens ho podria acabar d'aclarir.

No crec que em passi per Vila-rodona perquè tinc actuació amb la meva colla.

Au, salut!

Leave a comment

About this Entry

This page contains a single entry by JS published on 24 octobre 2005 18h06.

Trobada del Baix was the previous entry in this blog.

Diada de Tots Sants is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.

mensuelles Archives

Pages

Powered by Movable Type 4.23-en