Sostres again

| 1 Comment

Acabo de llegir un article d'en Sostres que ja havia vist publicat al diari però que no recordava. És aquella mena d'articles que fan gràcia quan els veus i no els hi dónes més importància. Crec que en Sostres diu coses que molts pensem, però les diu massa clares, sense matisos, te les venta a la cara sense filtres, i pot fer mal. És un ultraliberal independentista radical però convergent alhora, i és curiós veure com va superant les aparents contradiccions. Ha llegit molt i sembla força intel·ligent. Molts cops és simplista i reduccionista en els seus arguments, però la successió d'articles a l'Avui, i sobretot els de la web, va fent que el vagis entenent i siguis capaç d'interpretar-lo bé.

Jo crec que la gent se n'enfot perquè no llegeixen entre línies i es queden només amb l'evidència literal. Un exemple és l'article que esmentava, aparegut l'abril de l'any passat:

Llir entre Cards
Parlar espanyol és de pobres

A Barcelona fa molt hortera parlar espanyol, jo només el parlo amb la minyona i amb alguns empleats. És de pobres i d'horteres, d'analfabets i de gent de poc nivell parlar un idioma que fa aquest soroll tan espantós per pronunciar la jota. Aquests que no parlen en català sovint tampoc no saben anglès, ni francès, ni qui és monsieur Paccaud. Però no només a Catalunya l'espanyol és un símptoma de classe baixa. L'amic Riera em facilita aquestes dades de l'ONU del 2002. Renda per càpita de Noruega, 36.600 dòlars; Dinamarca, 30.940; Islàndia, 29.750. Tots tres països riquíssims, amb economies internacionalitzades i llengües més petites que la nostra però que les parlen sense complex. Contra aquesta absurda creença que el català ens tanca portes, aquestes dades prou eloqüents de si serveix o no serveix una llengua minoritària. En canvi en el meravellós món hispànic la pobresa és l'única dada. La mitjana dels 13 principals països americans que tenen l'espanyol com a llengua, comptat des de l'Argentina, Xile i Mèxic fins a Nicaragua, Hondures i l'Equador, és de 6.209 atrotinats dòlars de renda per càpita. Catalunya parlant català i malgrat l'espoli fiscal infligit per una Espanya que no té ni la decència de publicar les xifres del robatori, té una renda de 26.420 dòlars. Hem de triar model: Noruega o afegir-nos a la caravana de la misèria. Només cal veure com les zones més riques de l'Estat tenen una altra llengua pròpia: i és evident que l'Estat el mantenim, pagant molt i molt, els que no parlem en tercermundista. És veritat que en espanyol s'han escrit pàgines d'una bellesa emocionant, però el destí dels països que el parlen ha estat històricament d'una fatalitat irrevocable. Parlar espanyol sí que tanca portes, i destins: mira. L'independentisme a Catalunya està absolutament justificat encara que només sigui per fugir de la caspa i de la pols, de la tristesa de ser espanyol.

El que crec que ningú discutirà és que l'idioma no fa ric o pobre una nació o un Estat, pel sol fet de parlar-lo. El que jo crec que vol dir és que, a banda que a Noruega parlin molt bé l'anglès, defensen la seva llengua minoritària sense complexos (i també n'ha parlat molt d'això). En canvi, a Catalunya, ens arronsem davant el castellà, la qual cosa, a banda de diluir-nos com a poble, és un signe més de la covardia dels nostres empresaris provincians. El que en Sostres voldria dir és que hem de sentir-nos orgullosos de la nostra llengua i del nostre país i deixar d'etiquetar en castellà perquè això és tirar-nos més pedres a la teulada.

A l'article d'ahir a la seva web parla d'això.

En general, defenso en Sostres perquè crec que no hem de prendre seriosament tot el que diu, perquè s'ha de saber llegir entre línies, perquè posa sobre la taula el que els porucs dels catalans n'amaguem a sota, perquè parla amb una claretat meridiana punyent. Malgrat les seves contradiccions i les opinions que poden fer mal (classistes, xenòfobes, etc), cal esforçar-s'hi una mica i saber interpretar-lo. Ell busca polemitzar, però se n'ha de ser més llest i anar més enllà del sentiment visceral per trobar unes reflexions que retraten la societat catalana en general (perquè quan es queixa dels empresaris, critica bona part de l'electorat convergent). Però els esquerranosos són sectaris, i els convergents cecs i no se n'adonen. Per sort he vingut jo a aquest món, per il·luminar-vos l'existència.

Per arribar al gran públic
Algunes empreses, ben catalanes, argumenten que han d’anunciar-se en castellà perquè així ho tenen més fàcil per arribar al gran públic. També envien llurs venedors a vendre en castellà, i els catàlegs són en castellà, etcètera.

Un dels músics contemporanis que més discos ven a Catalunya i que abans s’esgoten les entrades per anar als seus concerts és en Bruce Springsteen. Bé, aquest senyor, a Catalunya anuncia els seus discos en català (Barcelona està plena aquests dies de cartells en català anunciant el nou treball de l’artista) i quan presenta les cançons als concerts s’adreça al públic en català. Per cert, que de vegades, com en aquesta gira, els concerts els fa a Badalona, i vet aquí que parla en català i també l'entenen. Quines coses, oi?

Hi ha poques empreses que venguin tant com l’Springsteen i pocs venedors que venguin tan bé el seu producte com ven les seves cançons aquest cantant al seu públic.

L’estultícia d’aquestes empreses i d’aquests empresaris queda ben al descobert i ens hauria de fer vergonya que un de Nova York ens hagi de donar lliçons de respecte a la nostra pròpia cultura.

El català no pot ser una excusa per a la mediocritat, però de si vens més o vens menys la teva llengua no en té la culpa.

Bruce Springsteeen fa un bon producte i a cada país on va el ven en la llengua que allà parlen. Com fan les persones normals. Tan difícil és d’entendre?

Un dia vaig dir que parlar espanyols a Catalunya és de pobres i Déu n'hi dó la que es va organitzar. I si a part de pobres fos d’imbècils?

1 Comment

Huoles,

Cert és que en Sostres cal agafar-lo amb pinces, i de tot allò que en diu eliminar-ne una gran part (el que tu dius, classista, xenofob,etc),.. però un cop tens assumit que es el personatge Sostres(perque es un personatge), ja pots preparar-te per acceptar algunes veritats. Recordo una frase, que no se estic segur que sigui seva, però un cop parlava sobre que "bilingüisme és que jo parli la teva llengua, però que tu no parlis la meva llengua". Completament real.
Aixi doncs, si passem el Sostres pel colador... queda algo decent jeje.

Merci per comentar el meu text sobre la premsa gratuita, sobretot perque ets de politiques jejeje.
Ens veiem dema... m'he estat mirant quina cara fas, i si et veig intentare no tallarme i saludarte jejeje.

Apa nanit.

Leave a comment

About this Entry

This page contains a single entry by JS published on 3 mai 2006 15h50.

Diada de Primavera dels Xoriguers de la UdG was the previous entry in this blog.

Diada AZU primavera 2006 is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.

mensuelles Archives

Pages

Powered by Movable Type 4.23-en