Sant Fèlix 2006

| 3 Comments

Sant Fèlix no és un sant, ni una diada, és una borratxera de castellassos estratosfèrics. Només em sap greu que les de Valls no estiguin en el seu millor moment. En fi, avui sis castells de gamma extra, nou castells de nou i un de deu, a més del pilarot de vuit i dos de set. I alguns diuen que el món dels castells està en crisi.

Els Castellers de Vilafranca, comparat amb la diada de Sant Fèlix de l'any passat, no han fet sobre el paper tan bona actuació (es considera aquella com la millor de la història, gràcies al 2d9f sense manilles), però per mi ha estat si més no igual de bona. L'any passat els verds, en quatre construccions, van patir tres llenyes, mentre que avui només han caigut al tres de deu, que el tenen, però, entravessat.

3d10fm cCom l'any passat, han encetat l'actuació amb el quatre de nou amb l'agulla, un castell que m'encanta i que els ha quedat molt maco. A segona ronda han encarat el cinc de nou. No estic acostumat a veure aquesta estructura del cinc als de Vilafranca, però els ha anat força bé. A tercera ronda, han carregat el tres de deu amb folre i manilles, una bestiesa de castell que no cap a la foto. Com l'any passat, no semblava que patís en excés, però a la descarregada el rengle de la plena, jo diria, ha petat entre quarts i quints. Realment no semblava tan malament, a la foto veig la buida una mica oberta, però bé, aquest castell és l'espina que encara els queda als verds. Per acabar, un altre pilar de vuit, no tan maco com el de l'Arboç de diumenge passat, amb un folre més movedís, però bé, imponent. L'anècdota és que el cap de colla de Vilafranca, l'Esclassans, havia demanat al quart del pilar, en Fèlix, abans que pugés el quint i sonessin gralles, que s'esperés perquè «s'aposentessin» les manilles i tal, però en Fèlix, que potser no el sentia, ha cridat al quint que tirés amunt i au, l'Esclassans que no ha tingut més remei que tirar el pilar així.

2d9fm MinyonsParlant dels Minyons de Terrassa, aquests van tornar de vacances fa dues setmanes i guaita'ls ara. Han començat fort descarregant un cinc de nou del qual no tinc foto perquè els estava fent pinya, però que pel que he vist i sentit a la pinya, estava molt bé. Els malves, exultants, cridaven i ens agraïen la col·laboració, s'abraçaven i visca tot. Per aquests moments m'agrada col·laborar a les altres pinyes. No m'agrada fer-ho quan és obligatori, i aleshores sempre tinc l'excusa que haig de fer fotos. Però com veieu, me'n falten del cinc de nou, i realment no m'importa gaire.

A segona ronda han atacat el dos de nou amb manilles. Diré que l'any passat, el mateix dia a la mateixa plaça i amb el mateix castell, a la mateixa colla se li va despenjar la canalla, una llenya fatal que va marcar la trajectòria de la colla la resta de la temporada. Avui, però, em tenien a mi a la pinya (hehe), i l'han descarregat sense cap ensurt, més enllà dels normals en aquesta mena de bestieses. Un altre cop abraçades, agraïments i crits de joia. A tercera ronda, amb una pinya per dos castells iguals, han completat amb solvència insultant un tres de nou d'allò més plàcid. Per acabar, el pilaret de set, que enguany ja havien carregat, i que només ha sofert una rebrincada forta a la descarregada, que s'ha aturat bé, i amb el quart encara rient.

3d9f JovesTot parlant de la Joves, avui hi anaven només per fer l'aleta als primer castells de nou de la temporada. Han acabat amb la tripleta màgica, ço és: cinc de vuit, tres de nou i quatre de nou. Cal dir que tots tres els han hagut de suar molt. Jo també hi era a les seves pinyes, i els crits dels castellers, la remor de la plaça, els ha fet els castells més emocionants del dia per mi. La gent patint, veia els peus del folre matxacant la pinya, mirant d'amortir les batzegades. No sé, la Joves va millorant, aviam com arriba per Sant Úrsula. Havent fet el que tenien plantejat, han finalitzat amb un escarransit pilar de cinc.

I a l'altra cantó de la plaça hi havia la Vella de Valls, els altres, com diuen els vermells. Aquests han obert plaça amb un bellugadís tres de nou folrat, amb el terç de la plena obert i abocat. A segona ronda no han pogut carregar un tres de vuit aixecat per sota. El tres per sota és una altra bestiesa castellera, em sap greu que no l'hagin almenys carregat. L'estructura anava sent alçada per la base, apujant els pisos més alts i introduint-hi els més baixos sobre la marxa. El castell no ha pogut amb totes les ventallades i sotraguejades que ha hagut de suportar, i ha caigut quan només calia bastir un pis més. Després han fet quatre de vuit amb l'agulla i quatre de nou. Han acabat amb un altre pilar de set, també descarregat, com el de la Bisbal, on l'enxaneta, lenta i inexperta, ha fet perillar l'espadat, sobretot a la baixada.

i3d8s VellaI això ha estat tot. Una diada d'aquelles que et fan preguntar en arribar a casa: i què cony foto jo fent castells de sis per aquest món? En fi, una passada, i si teniu temps, d'aquí una estona fan el programa de castells a la 33.

També voldria apuntar que, segons el senyor Beumala, gurú dels castells, a Sant Fèlix hi va el G4, les quatre millors colles i les úniques capaces de fer castells de gamma extra. Potser que revisi la seva terminologia, aviam qui va a Sant Fèlix l'any vinent, veient pilarets de cinc ara com ara. També afegir que gràcies a en Beumala, periodista casteller que escriu a l'Avui, sé que pel pilar de vuit descarregat a l'Arboç diumenge passat els Castellers de Vilafranca van endur-se una prima de tres mil euros. De fet, això de les primes no és res de nou, ni tampoc el fet d'anar arreplegant turistes per les places, i en qualsevol cas el pilar de l'Arboç era magnífic, però forçar la màquina d'aquesta manera, amb tanta gent sense faixa sota el folre, per una bonificació pecuniària és si més no moralment discutible.

[Fotos aquí]

Sant Fèlix 2006
Vilafranca: 4d9fa, 5d9f, 3d10fm(c), Pd8fm
Minyons: 5d9f, 2d9fm, 3d9f, Pd7f
Joves: 5d8, 3d9f, 4d9f, Pd5
Vella: 3d9, i3d8s, 4d8a, 4d9f, Pd7f

3 Comments

Quines fotos tan guaaaaapeees!! oooooooooooh quines bestieses més romàntiques!!! xD i la crònica també molt emocionant fa posar com nerviosa en plan, "a vere a vere" com acabarà tot plegat!

apa macu, vagi bé!!

Molt maca la cronica, i la diada també! No hi he anat, però he anat seguint els castells per ràdio i deu n'hi do.

DIUS: I això ha estat tot. Una diada d'aquelles que et fan preguntar en arribar a casa: i què cony foto jo fent castells de sis per aquest món?

Moltes vegades he tingut aquesta sensació, sobretot,quan el sostre de la meva colla és el 7, i a arreplegats n'he fet de 7... és una mica "frustrant", segons com.

Em pots explicar el tema de les primes? Perque no en tinc ni idea de que va. Qui paga i perquè? Gracies per endavant.

Salut!

Lluís: doncs sí, a una diada d'Arreplegats vosaltres veu fer tres i quatre de set i cinc de sis, que és el que vem fer Esplugues a la nostra diada.

Això de les primes és una ximpleria: les colles acostumen a cobrar segons el nivell de castells que facin: de set, de vuit, de nou, de gamma extra... Vilafranca tenia prima per "descarregar un pilar inèdit en aquella plaça", és a dir, el de vuit.

Vinga, salut.

Leave a comment

About this Entry

This page contains a single entry by JS published on 30 août 2006 22h44.

Diada de l'Arboç was the previous entry in this blog.

Festes del barri is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.

mensuelles Archives

Pages

Powered by Movable Type 4.23-en